NAPOTKI
ZA UČINKOVITO IN VARNO UČENJE


PRIHOD: V prostor za vadbo vstopamo približno 10 minut pred začetkom učenja, da lahko ob začetku nezadihani že sedimo na svojem mestu z vsemi potrebnimi pripomočki in tako omogočimo tudi drugim učencem, da se umirijo pred začetkom vadbe. Če se vam zgodi kaj nepredvidljivega in morate zamuditi, potem v prostor vstopite šele 10 minut po začetku učenja, ne v zadnjih minutah pred začetkom. K učenju prihajamo redno.

OBLAČILA IN PRIPOMOČKI. Med vadbo nosite lahka in udobna oblačila iz naravnega blaga. Naj bodo takšna, da bo učitelj lahko zaznal položaj in gibanje vaših kolen in gležnjev (udobno oprijeto ali nad koleni) Oblačila naj ne bodo preveč ohlapna. Izogibajte se črnim oziroma temnim oblačilom. Pri njih učitelj težko vidi vaše delo in vas težko usmerja. Pred začetkom snemite uro in nakit. Lasje naj bodo speti. Koža naj ne bo naoljena ali namazana s kremo. Ne uporabljajte parfumov in močnih vonjav. Vadimo bosi na nedrseči podlogi. Če so bila vaša stopala cel dan v čevljih, pred vadbo uporabite tekoče milo in brisače, ki so na voljo v garderobi, korita za pranje stopal so nasproti dvorane (vprašaj učitelja). Predno zapustimo prostor po vadbi pospravimo vse pripomočke, tudi vrvi vrnemo v prvotno stanje.

HRANA IN PIJAČA. Med vadbo naj bo želodec prazen, kar pomeni, da 2 – 3 ure pred vadbo ni priporočljivo jesti večjega obroka, ravno tako ne pol ure do uro po vadbi. Priporočljivo je tudi, da pred začetkom vadbe izpraznite mehur in črevesje (še posebej velja za jutranje vadbe). Med vadbo ne pijte, saj je potrebno vse pijače, vključno z vodo, prebaviti, prebavljanje pa ni kompatibilno z delovanjem asan.

MENSTRUACIJA. Med menstruacijo nikoli ne izvajamo obrnjenih položajev in določenih drugih položajev. Vadba se prilagaja stanju človeka. Pred vadbo obvestite učitelja, ta pa bo poskrbel za varno in učinkovito prilagajanje položajev, ne da bi vas izločil iz vadbe ali nepotrebno izpostavljal. Menstruacija je del naravnega cikla, ki ga je potrebno spoštovati in negovati.

NOSEČNOST. Če sumite, da ste noseči, povejte učitelju pred vadbo. Če ste noseči, obvestite učitelja pred začetkom učenja in se posvetujte o pravilnem pristopu položajem med nosečnostjo. Vadba je drugačna v vsakem trimesečju nosečnosti. Položaji s posebnimi poudarki se izvajajo tudi po nosečnosti (prav tako v treh različnih trimestrih). Prav tako lahko obvestite učitelja, če načrtujete nosečnost, vsekakor pa v primeru, da ste v preteklosti imeli spontan splav ali več njih in si želite zanositi. Položaji bodo primerno prilagojeni. V nosečnosti, predporodnem in poporodnem času lahko uporabljamo specifične jogijske položaje za učinkovito podporo svojemu stanju.

BOLEZNI IN OPERACIJE. Pri kroničnih boleznih, hujših poškodbah kosti in hrbtenice, ostalih bolezenskih stanjih in okrevanjih po operaciji, se pred vadbo posvetujte s svojim zdravnikom in izkušenim učiteljem! Morda je za vas bolj primerna regenerativna vadba ali terapevtski pristop, ki se ne izvaja na rednih učenjih. Obvestite učitelja o vseh prebolelih boleznih, operacijah, bolečinah in trenutnih težavah. Vse informacije o zdravstvenem stanju so pomembne. Izpolnjen zdravstveni vprašalnik je predpogoj za vpis. Dopolnjujte ga po potrebi.

VROČINA, GLAVOBOL. Če imate vročino, ne izvajajte položajev. Če imate glavobol in bi se radi udeležili vadbe, obvestite učitelja predno se vadba začne, da vam svetuje prilagoditev položajev. Nekateri glavoboli prenehajo s primerno vadbo.

NAPREZANJE IN TEKMOVANJE. Pri vadbi jogijskih položajev (asan) ne uporabljajte sile. Mišice in sklepi bodo na začetku verjetno precej togi, vendar se bo gibčnost z redno in primerno vadbo hitro izboljšala. Če med izvajanjem asane začutite skelečo bolečino, fokusirano na majhnem predelu telesa ali v sklepu, obvestite učitelja. Ta vas bo nato poskusil peljati do boljšega razumevanja položaja, kjer bolečina ne bo prisotna. Bolečine v kolenu nikoli ne tolerirajte. O njej obvestite učitelja, ta pa vas bo naučil položaj primerno prilagoditi.
Ne primerjajte se z drugimi in ne tekmujte z drugimi ali s sabo. Vsako telo, vsak um je edinstven in se različne dni različno odziva. Prav tako kot to, kako izvajamo posamezen položaj, je pomembno kakšen odnos imamo do vadbe, do drugih in do sebe. Bodimo čuječni in spoštljivi.

Vadimo umirjeno in tudi drugim privoščimo umirjeno vadbo. Če imamo vprašanja, dvome, težave, se pa vsekakor obrnemo na učitelja.

DIHANJE. Dihanje naj bo ves čas vadbe čim bolj naravno. Med vadbo asan ne zadržujemo diha. Dihamo skozi nos. Dih je zelo pomemben vidik jogiskih položajev in sčasoma boste lahko imeli vedno več pozornosti na njem, zato se že od začetka in čimprej navadite, da ga ne ustavljate.

SPLOŠNO. Bodite pozorni na učiteljeva navodila in na to, kaj se zgodi, ko jim sledite. Vadba joge po sistemu Iyengar je primerna za ljudi vseh starostnih skupin, tako za ženske kot za moške in se prilagaja glede na trenutno stanje.

DRUGO. Pomembno je predvsem, da vadite redno in s polno prisotnostjo. Proces yoge se nam razkrije z neprekinjeno dolgotrajno in predano prakso vseh osmih vidikov joge (glej starodavni spis: Sutre o yogi). Sporadično izvajanje jogijskih položajev nam še ne bo odprlo vrat v večnost joge. Pri Yogashali bi radi spodbudili študij yoge, ki gre z roko v roki s prakso in nudili prostor za varen začetek na poti do lastne prakse.

Za konec še citat učitelja Prashanta Iyengarja:

»Jogijske položaje izvaja telo, a položaji niso povsem namenjeni telesu. Jogijski položaji – asane – so del joge in joga je predvsem namenjena zavesti. Joga je namenjena umu. Izvajalo naj bi jo telo, vplivala pa bo na um.«

Ozavestimo tudi dejstvo, da so jogijski položaji le ena od osmih disciplin,
ki sestavljajo pot joge. Torej so jogijski položaji del joge.

Za več informacij o študiju joge se obrnite na svojega učitelja in si priskrbite primeren izvod Suter o yogi.